Reteta Chec fara Praf de Copt
2014-08-12- Bucatarie: Romaneasca
- Fel de mancare: Desert
- Grad de dificultate: Incepator
- Cantitate : 1 chec
- Timp Prep : 20m
- Timp Gatire : 25m
- Gata in : 45m
Ingrediente
- 4 oua
- 8 linguri zahar
- 4 linguri ulei
- 8 linguri faina
- 1 varf de cutit sare
- 1 lingurita esenta vanilie sau rom
- 2 lingurite cacao
- 100 g unt
- coaja de la o lamaie (medie)
Mod de preparare
Pasul 1
Se separa albusurile de galbenusuri. Peste galbenusuri se pune sarea, se freaca cu zaharul pana nu se mai simte zaharul. Se pun sarea si coaja de lamaie. Se topeste untul in ulei incalzit si se pune in amestect. Se amesteca la fel ca la maioneza.
Pasul 2
Albusurile se bat spuma pana cand nu mai cad din vas. Se pun treptat albusurile batute in prima compozitie amestecand continuu usor din exterior spre interior, astfel incat sa nu iasa aer din compozitie. Se pun esente (vanilie sau rom). Se amesteca galbenusurile cu albusul batut. Se pune faina lingura cu lingura si se amesteca usor de jos in sus, mai ales pe margine.
Pasul 3
Se pune hartie de copt intr-o tava potrivita pentru chec in care se pune amestecul. Se mai pastreaza 2-3 linguri ce se amesteca cu cacao. Amestecul cu cacao se pune in zigzag de-a lungul tavii. Daca se doreste se pot pune si nuci deasupra.
Pasul 4
Se baga in cuptorul incins in prealabil. In primele 10 minute focul se lasa mare ( 200 grade C) apoi se micsoreaza la mediu (180 grade C). Se mai coace 15 de minute, incercandu-se cu scobitoarea.